Fastighetstaxering

Varje år beskattas den som äger en fastighet baserat på fastighetens taxeringsvärde. Det många inte känner till är att fastigheter ofta är för högt taxerade vilket innebär att ägare betalar mer i skatt än vad de behöver. I många fall handlar det om stora summor som hade kunnat användas till annat.
Det är viktigt att fylla i rätt uppgifter för att ens fastighet ska beskattas rätt. Men för många är det svårt att veta vad som gäller och det krävs mycket för att sätta sig in i alla regler. Fastighetstaxering är ett smalt område och det är troligt att även din revisor eller redovisningsbyrå saknar den expertkunskap som krävs för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.
Inför taxeringen får du som fastighetsägare en deklaration att fylla i från Skatteverket. Taxeringen baseras dels på en schablon som utgår från försäljningar som gjorts i ditt närområde och dels utifrån uppgifter som du lämnar i fastighetsdeklarationen. Det innebär att de uppgifter du lämnar har avgörande betydelse för din skatt de kommande åren. Det är även viktigt att korrekta tilläggsupplysningar görs, exempelvis för särskilda omständigheter som kan medföra nedjustering av taxeringsvärdet eller att din fastighet blir helt skattebefriad.
Som regel görs fastighetstaxering vart tredje år genom allmän eller förenklad fastighetstaxering. För industrifastigheter görs taxeringen istället vart sjätte år. Ibland görs också en särskild taxeringen däremellan om några betydande förändringar har gjorts av fastigheten.
Fastighetstypen påverkar beskattningen. Vissa specialområden, som skola, sjukvård och idrott, är dessutom helt skattebefriade.
För att betala rätt skatt är det viktigt att fastigheten är taxerad inom rätt fastighetstyp. De här fastighetstyperna finns:
I fastighetsdeklarationen finns det flera saker att kolla in särskilt noggrant för att inte få en felaktig taxering och därmed betala felaktig skatt. Några exempel är: